Hoe werkt de twee-staps-beveiliging?

De medische gegevens die worden gedeeld in het dossier zijn beveiligd met een controlecode. Iedere keer wanneer je na uitloggen en opnieuw inloggen het dossier wilt openen, krijg je een nieuwe controlecode. Die controlecode is 5 minuten geldig. Door de controlecode in te vullen krijg je toegang tot het dossier zolang je ingelogd blijft.

Om gebruik te kunnen maken van de twee-staps-beveiliging voor het dossier, is het noodzakelijk om een telefoonnummer in te voeren in Caren. Klik hier om te bekijken hoe je een telefoonnummer instelt. Mocht je het sms-bericht niet binnen een paar seconden op je mobiele telefoon ontvangen, kan het uitzetten en weer aanzetten van je mobiele telefoon dit probleem verhelpen. Mocht je in het geval van een huistelefoon de controlecode niet goed gehoord hebben of het telefoontje gemist hebben, dan kun je na 5 minuten weer opnieuw op 'Dossier' klikken. Je wordt dan opnieuw gebeld met een gesproken bericht met controlecode.

Kan ik de twee-staps-beveiliging uitzetten?

Omdat een zorgdossier vertrouwelijke medische gegevens bevat, willen we deze niet zonder meer via internet laten zien. Er is daarom gekozen om het dossier op twee manieren te beveiligen. Ten eerste moet een activatiecode ingevuld worden die is verstuurd naar het bij de zorginstelling bekend adres (de brief die je hebt gekregen) en ten tweede moet een controlecode ingevuld worden, zodat iemand die jouw wachtwoord gestolen of geraden heeft óók nog je telefoon zou moeten hebben om het dossier te kunnen bekijken.

Het is niet mogelijk om de twee-staps-beveiliging uit te zetten of op een andere manier te omzeilen. Het is wel zo dat de beveiliging alleen nodig is wanneer je in het dossier wilt kijken. Klik hier om te zien hoe je kunt bekijken wat je zorgaanbieder via Caren deelt.

Als je Caren op je eigen computer gebruikt, dan kun je er wel voor kiezen om je niet af te melden door op 'uitloggen’ te klikken. Je kunt wel gewoon het venster en de computer afsluiten. Zolang je niet op uitloggen klikt, heb je geen nieuwe controlecode nodig. Wees er in dat geval wel zeker van dat alleen jij toegang hebt tot de computer.